Zahájení prodeje značky Cerano - využijte akční záváděcí ceny Vyrazit nakupovat

Jak vybrat dřez do kuchyně?

Dřez je nepostradatelný partner při práci v kuchyni. Je to část kuchyňské linky, kde čistíme, krájíme a umýváme suroviny. Při práci bychom se měli cítit pohodlně a dřez by měl splňovat určité kritéria. Nejdůležitější roli při výběru hraje cena, tvar, velikost a především použitý materiál. 

 

 Granitové dřezy

Silgranitový dřez Blanco Zenar XL 6 je kompatibilní s gastronádobami pro vaření v páře, což ocení rodiny, kde se vaří zdravě.

Nejčastější a nejpoptávanější kategorií jsou granitové dřezy, které jsou tvořeny z kompozitního materiálu silgranitu, kde má cca 80 % podílu žula. Pokud byste takový dřez hledali, doporučujeme osvědčené značky BLANCO a FRANKE, které dodávají prvotřídní dřezy. Jejich největší výhodou je odolnost a krása (perfektně se dají zkombinovat s pracovními plochami). Jediná nevýhoda je vyšší cena oproti nerezovým dřezům.

 

Nerezové dřezy

Nerezový dřez Zonda, velikost 60 x 47 x 25 cm, tloušťka 1,2 mm. Protihlukové podložky na spodní straně i po stranách, vhodné pro spodní i horní montáž. Cena 7990 Kč

Patří mezi velice oblíbené především díky své nízké ceně. Nerezovému dřezu nevadí mastnota, odolá vysokým teplotám, nekoroduje a nezabarví se v případě potřísnění chemikálií. V této kategorii excelují dřezy české firmy SAPHO, které jsou kvalitní a cenově dostupné.

 

Keramické dřezy

Keramický dřez Panor má ušlechtilý vzhled, zářivě bílou barvu a velikostně je určen pro spodní skříňky o šířce 60 cm. Cena 16 390 Kč

Jsou především záležitostí stylu retro. Keramika je velmi pevná, lehká na údržbu a odolná vůči chemikáliím. Nevýhoda je vyšší cena a především její křehkost. Při vyklouznutí těžkého hrnce může náraz způsobit prasknutí nebo naštípnutí. Oprava je velmi náročná (v některých případech bohužel nemožná).

 

 Tectonitové dřezy

Image result for tektonické dřezy franke

Nejsou mezi lidmi tak známe, ale určitě stojí za zmínku a dokonce i za zvážení. Potěší vás především svoji odolností a zajímavým designem. Jsou vyrobeny z kompozitního materiálu složeného z pryskyřic, skelných vláken a dalších komponent. Odolají vysokým teplotám, jsou lehké a pevné. Tyto dřezy jsou vhodné především pro zákazníky, pro které jsou granitové dřezy drahé a hledají podobný materiál. Doporučujeme především tectonitové dřezy od firmy FRANKE.

 

Druhy provedení

Jednodřez

jednodřez 2

Dvoudřez

dvoudřez

Rohový dřez

rohový dřez blanco

Dřezy s vaničkou

nerezový dřez s vaničkou

Dřezy s odkapem

granitový dřez s odkapem

Dřezy s vaničkou a odkapem

nerez s odkapem a vaničkou

Dvojdřez s odkapem

nerezový dvojdřez s odkapem

 

Typ montáže

Horní (na desku)

Nejpoužívanější instalace kuchyňského dřezu.

horní montáž

Spodní (pod desku)

Při této instalaci je nutno desku dopředu předpřipravit a olepit (pokud není z kamene). Je nutno také zmínit, že okraje pracovní plochy nemusí vodu z dlouhodobého hlediska dobře snášet.

spodní montáž

Do roviny (s pracovní deskou)

Vhodné opět zejména pro desky z přírodního kamene nebo kompozitu.

montáž do roviny

 Přesahový (na desku)

Jedná se o horní typ montáže. Dřez je zasazen do předem vyfrézované drážky, ale není usazený do roviny. Přesah dřezu je tvořen pouze jeho vlastní tloušťkou.

montáž přesahový

Celoplošný (nahrazuje pracovní desku)

Dřez zcela nahrazuje pracovní desku. Jde o nepříliš používaný způsob montáže (pravděpodobně kvůli jeho neestetičnosti).

celoplošný dřez

 

Šířka kuchyňské linky

Při výběru dřezu je nutno brát také v potaz šířka kuchyňské skříňky na což mnoho zákazníků zapomíná. Proto je nutné výběr dřezu konzultovat s odborníky (tedy nejlépe s námi nebo firmou, která Vám realizaci kuchyně zajišťuje).  

Orientace dřezu

Většina dřezů je oboustranných (tzn. lze určit až před montáží jestli bude dřez levý nebo pravý). Opět je nutno zkontrolovat, jestli dřez náhodou nepatří do skupiny levých nebo pravých dřezů (v tom případě by otočení již nebylo možné).

Hloubka dřezu

Hloubka se může zdát na první pohled nedůležitá. Bohužel opak bývá pravdou. Levnější dřezy mají hloubku cca 14 až 16 cm, zatímco ty kvalitnější cca 17 až 21 cm. Luxusní pak nad 21 cm. Obecně pak platí pravidlo čím hlubší dřez, tím lepší.

Značka a záruka

Značku ani záruku v našem eshopu nemusíte vůbec řešit, protože u nás nabízíme pouze kvalitní a prověřené produkty. Pokud bych ale mohl některé značky vypíchnout, tak jsou to v granitových a tectonických dřezech značky BLANCO a FRANKE. V nerezových dřezech poté doporučujeme cenově dostupnější značku SAPHO.

 

<< PŘEJÍT NA VÝBĚR DŘEZU >>