Proč sprchovou vaničku?

Vana je pro mnoho lidí symbolem luxusu a relaxace. I sprchový kout však může být nesmírně elegantním řešením, které nabízí velké množství způsobů, jak načerpat energii po náročném dni. Volba sprchového koutu místo vany má jisté výhody. Kout lze mnohem snadněji přizpůsobit konkrétnímu prostoru koupelny a postavit v místech s omezenou podlahovou plochou. Kromě prostorově šetrnějšího řešení představuje sprchový kout také úspornější variantu. Pokud ve sprše netrávíte opravdu nadměrné množství času, tak na jedno sprchování použijete kolem 40 až 50 litrů vody. Napuštěná vana nezřídka vyžaduje 100 až 150 litrů. Při zvolení sprchového koutu (nebo praktického sprchového boxu) tedy šetříte jak vodou, tak energií nutnou na její ohřev.

Materiál je stěžejní

Nejdůležitějším faktorem při volbě sprchové vaničky by měl být její materiál. Na výběr máte vaničky z:

Litého mramoru

Tyto vaničky patří mezi nejkvalitnější. Vyznačují se vysokou pevností, odolností a nosností několik stovek kilogramů. Výhodou litého mramoru jsou také jeho výborné termoizolační vlastnosti. Z vizuálního hlediska si můžete vaničky z litého mramoru vybrat v mnoha barvách a nemusíte se bát jejich vyblednutí.

Akrylátu

Akrylátové vaničky jsou velmi oblíbené pro svůj hladký povrch, který ale zároveň brání sklouznutí. Jedná se o stálobarevný materiál, který dobře tlumí hluk z dopadu vodních kapek. U akrylátu je nutné si dát pozor na čistící prostředky jako pasty a písky, které mohou hladký povrch narušit.

Keramiky

Keramické vaničky jsou velmi robustní a mají vysokou nosnost. Jejich údržba je velmi snadná a často jsou ošetřeny protiskluzovou ochranou.

SMC

SMC je moderní kompozitní materiál, který si získává čím dál tím větší popularitu. Tento materiál na bázi pryskyřice zpevněné skelnými vlákny a minerálním plnidlem se nejčastěji používá v automobilovém průmyslu. Vaničky z SMC jsou lehké, odolné a velmi přesně tvarované s čistými hranami.

Smaltu

Plechové smaltované vaničky jsou především levné, dnes se od nich však už spíše odstupuje. Hlavní nevýhodou je, že při malé tloušťce je tento materiál velmi hlučný.

Velikost vaničky má vliv na komfort

Klasická malá vanička s rozměry 80x80 cm je sice stále oblíbená, ale větší varianty nabízejí mnohem více komfortu a možností, jak si sprchový kout uzpůsobit podle sebe. Pokud to rozměry vaší koupelny dovolí, začínejte při výběru na velikosti 90x90. Nemusíte se ale spokojit jen s čtvercovou vaničkou. Místo ní podle tvaru koupelny zvolte třeba obdélníkový tvar, který vám nabídne více prostoru, nebo čtvrtkruhový tvar, který prostor efektivně šetří.

Zaměřte se také na hloubku vaničky. Platí, že čím nižší vanička je, tím lépe se vám do ní bude vstupovat a vystupovat z ní. Tento aspekt je extrémně důležitý, jestliže někdo z členů domácnosti je senior nebo má zdravotní problémy.

Instalace vyžaduje preciznost

Některé vaničky jsou dodávány přímo se sifonem a je proto potřeba myslet na to, jak dodaný systém nainstalovat do daného prostoru. V případě, že se chystáte vaničku zapustit do podlahy, může sifon představovat problém. Vaničku můžete také položit přímo na podlahu, nebo ji postavit na nožičky, případně podezdít. V případě varianty na nožičkách je možné vaničku obezdít, nebo využít plastový panel vaničky, který vyřeší mezeru mezi zemí a vaničkou. 

Jde to ale i jinak. Místo řešení sprchového koutu s vaničkou můžete zvolit minimalistickou variantu v podobě odtokového žlabu. Sprchový kout s odtokovým žlabem dělá koupelnu opticky větší, protože podlaha zůstává volná. Žlab lze použít také do většiny sprchových koutů, případně pro kouty typu walkin, kde je  sprcha oddělená pouze skleněnou stěnou nebo je zcela bez zábrany. Doporučujeme především odtokové žlaby podélné, umístěné podél stěny, díky nimž nebude voda stékat do ostatních částí koupelny.

Zdroj: mereo.cz